Przejdź do treści

Oferta Badań

Laboratorium Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej
w Ciechanowie wykonuje następujące rodzaje badań:

Badania diagnostyczne z zakresu mikrobiologii i parazytologii klinicznej
  • wykrywanie Salmonell i Shigella u osób zdrowych w kale (nosicielstwo)
  • bakteriologiczne badanie moczu – posiew
  • bakteriologiczne badanie wymazu z gardła/nosa/worka spojówkowego/ucha – posiew
  • badanie kobiet w ciąży w kierunku nosicielstwa Streptococcus agalactiae (GBS)
  • oznaczanie wrażliwości drobnoustrojów na antybiotyki i chemioterapeutyki (antybiogram)
  • wykrywanie Salmonella i Shigella u osób chorych, osób ze styczności, ozdrowieńców i nosicieli  w kale
  • badanie kału w kierunku rotawirusów i adenowirusów
  • identyfikacja szczepu Salmonella / Shigella
  • badanie kału u osób do 2 r. ż. w kierunku Salmonella, Shigella, Yersinia, EPEC/EHEC i Candida
  • badanie kału u osób powyżej 2 r. ż. w kierunku Salmonella, Shigella, Yersinia, EHEC i Candida
  • badanie kału w kierunku Campylobacter coli / Campylobacter jejuni
  • badanie kału w kierunku pasożytów jelitowych
  • wykrywanie obecności owsików metodą wycieru celofanowego
  • badanie czystościowe powierzchni, ogólna liczba bakterii i grzybów (wymaz, płytka odciskowa)
  • kontrola biologiczna autoklawu przy użyciu sporalu A
  • kontrola biologiczna sterylizatora przy użyciu sporalu S

Oferta szczegółowa badań diagnostycznych z zakresu mikrobiologii i parazytologii klinicznej - odnośnik do EPL

 

Badania wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi z urządzeń do zbiorowego zaopatrzenia (monitoring parametrówgrupy A i grupy B) oraz własnych ujęć:
  • fizykochemiczne,
  • mikrobiologiczne.
Badania wody z niecek basenów kapielowych:
  • fizykochemiczne,
  • mikrobiologiczne.
Badanie mikrobilogiczne wody z miejsc wykorzystywanych do kąpieli
Badanie wody ciepłej w zakresie liczby bakterii z rodzaju Legionella

.

Badania żywności oraz substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu:
  • zawartość metali ciężkich Pb i Cd,
  • zawartość azotynów i azotanów w przetworach mięsnych, warzywach i przetworach owocowo – warzywnych ;
  • oznaczenia pH , kwasowości, zawartości wody, popiołu, liczby kwasowej i nadtlenkowej w środkach spożywczych;
  • oznaczanie wartości energetycznej (zawartość białka, tłuszczu, wody, popiołu),
  • zawartość kwasu sorbowego, benzoesowego, SO2 ogólnego

 

Badania mikrobiologiczne żywności
  • ogólna liczba drobnoustrojów tlenowych mezofilnych,
  • obecność i liczba Escherichia coli,
  • obecność pałeczek z rodzaju Salmonella,
  • obecność liczba Staphylococcus aureus,
  • obecność i liczba bakterii z grupy coli,
  • obecność i liczba Listeria monocytogenes
  • liczba bakterii Bacillus cereus,
  • obecność bakterii beztlenowych przetrwalnikujących,
  • liczba drożdży i pleśni,
  • obecność i liczba Enterobacteriaceae,
  • badania sanitarne próbek pobranych z powierzchni sprzętu, aparatury, rąk pracowników w zakładach przemysłu spożywczego  metodą wymazów lub płytek kontrolnych
  • badania mikrobiologiczne tusz zwierząt rzeźnych (próbki pobierane metodą niszczącą i nieniszczącą)

 

Badania czynników szkodliwych na stanowiskach pracy:
  • pobór próbek i oznaczanie stężeń substancji chemicznych,
  • pobór próbek i oznaczanie stężenia pyłowych czynników szkodliwych (frakcja wdychalna i respirabilna),
  • pomiary stężeń gazów np. tlenek i dwutlenek azotu, tlenek węgla i inne,
  • pomiary hałasu,
  • pomiary drgań (drgania ogólne i miejscowe),
  • pomiary natężenia oświetlenia,
  • pomiary mikroklimatu,
  • dobór ochronników słuchu w oparciu o parametry akustyczne ochronników słuchu oraz parametry  charakteryzujące hałas na stanowisku pracy.
  • inne badania na stanowiskach pracy realizowane we współpracy z innymi laboratoriami akredytowanymi przez Polskie Centrum Akredytacji w Warszawie
Badania osadów ściekowych (nieakredytowane)
  • parazytologiczne,
  • mikrobiologiczne,
Prowadzenie szkoleń w zakresie:
  • przestrzeganie zasad higieny w procesie produkcji i obrocie żywnością
  • obrotu i stosowania substancji i preparatów chemicznych.
  • Pobieranie i postępowanie z próbkami wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (przeznaczone dla pracowników ubiegających się o zatwierdzenie).